luni, 15 octombrie 2012

"Iubeste si fa ce vrei"

Cuvintele Sfantului Augustin sunt extrem de pline de intelepciune si nu numai, am putea spune simplu: sunt extrem de pline... 
Vine un moment in viata cand este mai important sa iubesti decat sa fii iubit.







 In prima parte a vietii este insa foarte important sa fii iubit: mai intai de parinti, apoi de prieteni, apoi de persoana iubita. Este perioada in care se dezvolta fizicul, psihicul, inteligenta cu toate componentele sale, se dezvolta inclusiv capacitatea de a iubi si este foarte important climatul in care se dezvolta toate acestea. Este perioada cea mai intensa de acumulari de tot felul si cuprinde inclusiv "cei sapte ani de acasa". Dragostea pe care o primeste pruncul la sanul mamei odata cu laptele matern nu poate fi comparata si nici inlocuita cu nimic, numeroase studii stau marturie a gratiei divine care coboara asupra mamei si asupra pruncului - un tot unitar la superlativ. Numai rugaciunea celor cu adevarat dedicati sau chemati mai poate induce o stare de gratie asemanatoare si tot studiile efectuate in ultimii ani au demonstrat-o stiintific. 

Vine apoi descoperirea "lumii", a universului copilariei si al prieteniei. Despre prietenie s-au scris de-a lungul vremii volume intregi care au reusit sa surprinda in cuvinte zestrea de frumusete pe care o da vietii prietenia. Cine n-a avut un prieten adevarat in copilarie este mult mai sarac pe tot parcursul vietii, are un gol creat de acele valente neocupate si care va rasuna mereu a gol. Locul prietenului din copilarie nu poate fi umplut cu nimic, pentru ca si prietenia se invata tot atunci.

Si vine apoi si EA - dragostea. Ea le cuprinde pe amandoua - iubire si prietenie - ingemanate intr-o stare. Pentru ca dragostea este o stare, asa cum tristetea e o stare, asa cum bucuria e o stare. Atat de puternic ne afecteaza incat unii au ajuns la concluzia ca e o boala. Asa cum bolile copilariei sunt niste stari ale organismului - prin care daca nu treci la timpul potrivit treci mult mai greu. Din dragoste se poate urca in nori, in stele, dar se si poate cobori in iad. Dragostea te poate conduce la fapte altfel inimaginabile dar care in aceasta stare devin normale. Consecintele acestei stari pot fi evenimente care hotarasc cursul vietii unui om chiar si dupa ce ea nu mai este o stare ci doar amintirea unei stari.

Dar iubirea... iubirea este altceva; ea nu e o stare; iubirea poate fi un mod de viata. Ea poate cuprinde si poate fi cuprinsa de toata viata noastra.
Si vine un moment in viata cand este mai important sa iubesti decat sa fii iubit.
 "Iubeste si fa ce vrei" - spune Sfantul Augustin, pentru ca iubirea reprezinta garantia faptelor bune, ea inseamna compasiune si admiratie, sa fii prietenul lumii vii, inseamna sa te ingrijesti de viata din jurul tau fara sa-ti faci griji, inseamna incredere deplina ca Dumnezeu  este cu tine si ca daca ii ceri ajutorul nu te lasa, ca ingerul pazitor te vegheaza oriunde ai fi, ca nu esti niciodata singur atata timp cat ai viata in jurul tau.  
  "Iubeste si fa ce vrei" pentru ca atunci cand iubesti nu poti actiona decat in armonie cu universul, iubirea insasi te integreaza in univers, ea este fondul bunatatii supreme, al sacrificiului de sine, al constiintei ca suntem fiinte spirituale izvorate din lumina dumnezeiasca, din scanteie divina.
  "Iubeste si fa ce vrei" pentru ca iubirea zideste, nu darama; cand iubesti nu poti distruge viata, sub orice forma ar exista ea. Pretuiesti viata unei furnici, a unui fluture sau a unui pom asa cum se pretuieste orice creatie divina, pentru ca orice creatie divina are in ea scanteia, lumina, acea forma de energie pozitiva pe care se bazeaza si Sfantul Augustin atunci cand prezinta iubirea ca o garantie ca nu vei vrea sa faci rau: fa ce vrei pentru ca iubirea ta vegheaza asupra faptelor tale, iubirea ta se insinueaza in faptele tale si le da scanteia. 
   Nu "Fa ce vrei si iubeste" ci "Iubeste si fa ce vrei"; sa pui iubire inaintea faptelor tale aceasta este esenta si garantia vietii: "Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vecinica" - Ioan 3:16. 



     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu