miercuri, 10 octombrie 2012

Datori vanduti pe vecie...

Cand traiesti intr-un sistem bolnav nu te imbolnavesti si tu doar daca esti suficient de imun la orice rau pe care sistemul il propaga sau daca reusesti sa opui o rezistenta aflata la limita superioara. 
De-a lungul timpului, sistemul social impus de comunistii nostri - ai altora probabil ca nu au reusit chiar atat de bine - a reusit sa mutileze in cel mai tragic mod cu putinta personalitatile oamenilor normali, exercitand o manipulare dusa la perfectiune, asa cum toata literatura despre manipulare aparuta din belsug in ultimul timp nu reuseste sa surprinda suficient.
Daca nu lucrai la munca de jos sau nu costruiai socialismul, erai tinta perpetua a oricarei "mobilizari" care sa spele rusinea de a gandi si de a lucra "cu capul": recoltari in agricultura, curatenii pe strazi, manifestatii glorificatoare, pregatiri "pentru patrie", etc. Ti se inocula sentimentul ca esti un fel de intretinut de societate, ca nu produci nimic folositor si doar consumi; sentimentul ca esti dator cuiva care te intretine si care poate sa faca oricand aproape orice cu tine, mai ales daca nu acceptai aceasta situatie. Daca acceptai situatia cu supusenie puteai sa reduci din handicap, iar daca ajutai voluntar la manipulare puteai chiar sa devii un element pozitiv, capabil sa duca la progres.  
Asupra intelectualitatii in general s-a exercitat o presiune foarte puternica sub toate aspectele, s-au exprimat despre aceasta cele mai elitiste personalitati in toate limbile de circulatie si chiar in imagini elocvente. Dar raul odata facut ramane. mai mult chiar, precum seismele cu magnitudini mari care cutremura din adancuri, are replici de intensitati si frecvente diferite.
Atat indivizii cat si societatea in ansamblul ei atinsa de raul facut de comunistii nostri propaga energia negativa cu care s-au incarcat engros ani la rand. Desi s-ar putea crede ca s-au schimbat oamenii, nu zicem chiar generatia, se poate foarte usor constata ca se perpetueaza tarele si se amesteca intr-un hidos conglomerat cu noul - venit peste noi tot engros din lumea mai mult sau mai putin civilizata. Rezultatul? Menteanul, cocalarul, maneaua - toate atribute ale omului nou, cu bani si influenta perpetuate peste revolutii, mineriade, privatizari si alegeri libere. 











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu