vineri, 19 octombrie 2012

Corpul nostru mental





 

 Am aflat ca oamenii au cinci corpuri care necesita ingrijire si armonie: corpul fizic, corpul mental, corpul energetic, corpul emoţional şi corpul spiritual.



2.Corpul mental



"Într-adevăr, pentru început studiul este hrana cea mai potrivită pentru dezvoltarea corpului mental. Este ca laptele pentru cei mici. Este important să fiţi echilibraţi în ceea ce priveşte acumularea de informaţie. Este recomandat să studiaţi atât aspectele aşa-zis umaniste cât şi cele mecaniciste. Acumulaţi, şi încercaţi să înţelegeţi, atât elemente de psihologie, sociologie, medicină, artă, cât şi noţiuni de matematică, fizică sau aşa-numitele ştiinţe ale naturii. Nu vă axaţi doar pe un singur domeniu!
Studiul este doar un „fel” de mâncare pentru corpul mental. Este, într-adevăr, o „mâncare de bază” căci fără studiu, mintea devine leneşă şi odată cu lenevirea minţii intervin procese de degradare pentru întregul sistem." (sursa:internet)

Citind cele de mai sus, de altfel foarte adevarate, nu pot sa nu ma intreb: de cand a inceput dezvoltarea corpului mental? Numai de cand s-a inventat studiul in forma institutionalizata? Cu ce se hranea corpul mental inainte?
Daca ar fi sa extrapolam, corpul mental al stramosilor nostri nu prea era bine hranit, ba era chiar subnutrit! E de mirare ca totusi ei ne-au lasat o mostenire genetica  inteligenta, ca atare evolutia mintii omenesti este obiect de studiu si de nesfarsite controverse: "Primii psihologi evoluţionişti erau de părere că mintea noastră este similară unui tonomat care conţine un anumit număr de comportamente preprogramate. Acestea aşteaptă să fie activate de diferiţi stimuli. Cercetatori de utima ora, Laland şi colegii săi susţin că "modelul după care funcţionează mintea noastră este foarte diferit" de modelul tonomat. Potrivit lor, creierul uman poate fi asemuit cu o colecţie de instrumente care aşteaptă o sesiune de improvizaţie. Melodia pe care o vor cânta depinde de dezvoltarea şi de experienţele culturale anterioare. Cercetările care vor fi derulate de acum înainte vor încerca să determine mai exact ce înseamnă "natura umană" sau "instinct"." 

Biblia, Coranul si celelalte carti sfinte cu care s-a inceput invatatura de masa au in contextul hranirii mintii prin studiu o contributie decisiva la dezvoltarea mentala a oamenilor, oricat de banal ar parea acum. Cuvântul religie vine din limba latină, fie din re-legio (re-citire, referindu-se la repetarea scripturilor, după Cicero) fie din (re-ligio - a lega , a reconecta, a reface legătura cu Dumnezeu).

Religiile creștine socotesc cuvântul "religie" ca "legătura liberă și conștientă a omului cu Dumnezeu". Religiile inseamna invataturi insa - fie ele crestine, iudaice, islamice, etc. - adica studiu, oricat de primitiv ar fi fost el, adica hrana a corpului mental. Cu ce era hranita mintea oamenilor, care comunicau totusi informatii prin viu grai, vorbeau si gandeau in limbi diferite, cand inca nu se inventasera scrierile? Legatura omului cu Dumnezeu devine importanta "Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vecinica" - Ioan 3:16. El s-a ingrijit de hrana mintii noastre, prin pilde, adica prin Cuvant. El este Dumnezeu Cuvantul. El este Invatatorul. Numai apoi a venit randul ucenicilor sa arate vesnicia Cuvantului.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu