vineri, 12 octombrie 2012

In continuare 2...

Pare un exercitiu relaxant sa-ti amintesti vremurile "acelea" si asa ar si trebui sa fie daca ele ar fi ramas cu adevarat in trecutul nostru comunist, totalitar, de trista amintire sau oricum altfel ar fi fost etichetate de-a lungul timpului. Numai ca ele s-au prelungit prin tentacule nenumarate care impanzesc si mutileaza ceea ce altfel ar putea fi o societate moderna, inteligenta sub toate aspectele si democratica in adevaratul inteles al cuvantului. Constiinta noastra, de care s-au ocupat atat de mult ideologii lui Ceausescu in efortul de a construi omul de tip nou (sic!), pastreaza in straturile subconstientului ceea ce i-a fost inoculat in atatia ani si din pacate prin constiinta colectiva la care suntem partasi transmitem mai departe noilor generatii componente ai constiintei colective ceea ce noua ne-a facut atat de mult rau...
Ne-am intors la Dumnezeu din adancurile iadului celor fara nici un Dumnezeu in care am fost aruncati. Dar ne-am intors doar ca aspect pentru ca in realitate suntem la fel de fara nici un Dumnezeu ca inainte. E bine ca ne-am intors si ne clamam credinta, dar ne folosim de machiavellicul "scopul scuza mijloacele" pana si in manifestarile religioase, preoti si mireni dau zilnic pilde mai degraba de "asa nu" decat de "asa da". Sub sloganul "fa ce zice preotul nu ce face el" care cred ca a fost elaborat tot in laboratoarele ideologiei comunisto-securiste, se poate scuza orice, pentru ca de fapt scopul lui este mesajul subliminal pe care il contine, acela ca religia permite sa fii duplicitar daca chiar cel care o reprezinta este.
Ne plac societatile ghidate de lege si ordine, era de notorietate pe la noi inca "de atunci" faptul ca in SUA de exemplu totul se desfasoara conform legilor lor bune, iar cine nu respecta legea plateste! Nu eram de acord ca la noi orice lege are portite pentru "unii" si ca doar prostii platesc. S-a schimbat ceva oare? Nu s-a schimbat mare lucru nici in ce priveste portitele legilor si nici in ce priveste posibilitatea de a eluda legea a "unora".
Sunt "unii" pe care politistul de circulatie de exemplu nu indrazneste sa-i opreasca in trafic daca au incalcat legea, iar daca din greseala i-a oprit afla imediat cu cine are onoarea si daca nu-si cere scuze e de rau cu el; si asta se intampla in orice localitate din Romania: legea si ordinea sunt tributare unor elemente ce tin de civilizatiile medievale sub aspectul rau al cuvantului. Am vrea sa avem case, masini, computere si telefoane de ultima generatie ca sa se vada cat de civilizati suntem noi, dar obiceiurile care tin de civilizatiile primitive sa nu le abandonam ca nu este in favoarea orgoliului nostru nemasurat daca nu iesim in evidenta fie si ca "struto-camile" ale civilizatiei.  
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu