joi, 2 februarie 2012

Mata Hari - artista, spioana sau prostituata de lux? Partea I: Fascinatia Orientului



Mata Hari - artista, spioana sau prostituata de lux? Partea I: Fascinatia Orientului
Elita pariziana de la inceputul secolului trecut era electrizata de prezenta unei fermecatoare dansatoare, sosita din Indepartatul Orient, parca anume ca sa incite privirile cele mai rafinate ale europenilor cu pretentii.
Ne putem face o imagine despre ce insemna Mata Hari pentru Parisul acelor vremuri, din amintirile unui martor ocular, la care face referire memorialistul Alain Decaux: "spectacolul oferit de ea la 13 decembrie 1905, in saloanele muzeului Guimet, se bucura de prezenta ambasadorui Japoniei, al Germaniei, de demnitari francezi si de insusi milionarul Guimet, cel care isi permisese ca, din veniturile sale, sa puna bazele unui muzeu, dotat si cu saloane pentru intalnirile inaltei protipendade.

Acoperita cu voaluri de matase, prin ale caror falduri se intrezareau discret formele provocatoare ale umerilor sau ale soldurilor, Mata Hari isi incepea spectacolul de dans cu cateva cuvinte, pentru ca inalta asistenta sa se simta transpusa in atmosfera:

"In copilaria mea, pe vremea cand dansam pe malurile Gangelui, eram pretuita de inteleptii si respectatii rajahi ai patriei mele..."

Glasul ei tremurand, exprimat intr-o franceza corecta, dar cu accent strain, dadea si mai mult farmec dansatoarei, invelita in voaluri, impodobita cu perle si smaralde".

Dragoste la prima vedere


Nimeni nu indraznea sa-si inchipuie ca accentul este tipic olandez, iar persoana care se lauda ca dansase in fata rajahilor se nascuse in oraselul Leenwarden, unde tatal ei, Adam Zelle tinea un magazin de palarii. El a inregistrat-o personal in registrul starii civile cu numele de Margaretha-Geertruida Zelle - dezmierdata ulterior cu diminutivul Grietje.

La 15 ani, a ramas orfana de ambii parinti. Un unchi si-a asumat raspunderea tutelei, inscriind-o interna la o scoala de invatatoare. Scoala n-a apucat s-o absolve, intrucat, intre timp, i-a sucit capul directorului scolii, un batranel care avea sa dea socoteala pentru aceasta tomnateca aventura atat fata de autoritati, cat si fata de familia sa, foarte onorabila.

Margaretha-Geertruida Zelle a ramas pe drumuri. Unchiul n-a mai vrut sa auda de ea, iar intamplarea i-a scos in cale un ofiter francez, cu misiune in insula Jawa, venit intr-o scurta permisie la Paris.

Pentru o dragoste la prima vedere, permisia, oricat de scurta ar fi, este suficienta. Ca urmare, tanarul ofiter, plecat din respectiva insula holtei, s-a intors insurat cu acte in regula si indragostit lulea de o incantatoare sotie, care il adora.

Margaretha-Geertruida Zelle, la fix sase luni dupa ce a devenit oficial doamna MacLeod, a nascut un baiat care a primit numele Norman.

O carte de capatai: Kama-Sutra

Nu stim daca nasterea cam prematura a baiatului, caracterul nestatornic al incantatoarei sotii sau predispozitia spre bautura de care isi face ea sotul vinovat a lovit fatal linistea menajului. Cert este ca, la putin dupa cele relatate, tanarul capitan ii scria in urmatorii termeni unui prieten din Franta:

"Daca as scapa de ciuma cazuta pe capul meu, as fi din nou un om fericit. Imi este imposibil sa mai rezist cu ticaloasa langa mine. Trebuie sa ma debarasez de ea, cu scandal sau fara scandal, mi-e totuna".

S-a debarasat dupa cativa ani, iar Grietje, intoarsa in Olanda natala, s-a aciuit pentru scurt timp la o cumnata a ei, apoi a fost adunata de pe strazi chiar de unchiul care o renegase dupa aventura cu profesorul, si, pana la urma, si-a dat seama ca singura sansa este sa-si ia viata in propriile sale maini.

Margaretha-Geertruida Zelle si-a adus aminte de traiul din insula Jawa, unde citise manuale despre miturile si riturile orientale, dar o atrasese in mod deosebit faimoasa Kama-Sutra, un adevarat indreptar al celor mai extravagante fantezii sexuale, cunoscute in Orient.

Marea aventura abia acum incepe


A hotarat: se va dedica sexului. Va invata dansuri rituale privindu-se in oglinda, isi va cumpara voaluri scumpe, perle false, smaralde contrafacute si va fascina auditoriul, cand ii va relata crampeie din viata ei de odinioara:

"In copilaria mea, pe vremea cand dansam pe malurile Gangelui, eram pretuita de inteleptii si respectatii rajahi ai patriei mele..."

Asa a inceput incredibila aventura, care, in literatura si filmografia moderna, a ajuns sa poarte un nume de cod: Mata Hari.
sursa: ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu