miercuri, 29 februarie 2012

Ghiocelul, delicatul vestitor al primaverii,  remediu pentru diverse afectiuni



Ghiocelul, remediu neasteptat pentru diverse afectiuni
Daca te-ai intrebat si inca nu ai aflat de ce zapada este alba, atunci citeste legenda de mai jos si spune-le-o si altora:
Cu multa vreme in urma, dupa ce Dumnezeu a terminat de facut Pamantul cu toate ale lui si oamenii si cele patru anotimpuri, le-a dat drumul peste lume si i-a spus zapezii sa mearga la flori sa-si ceara culoarea. Pe rand, zapada a trecut pe la toate florile pamantului, dar niciuna nu a vrut sa-i dea culoarea ei. Numai ghiocelul, mic, delicat, aparent firav si subtirel, dar rezistent si puternic, a fost de acord sa-i dea din culoarea lui. Drept rasplata pentru darnicia lui, ghiocelul a fost binecuvantat de Dumnezeu ca el sa fie prima floare care anunta primavara.

Ghiocelul este originar din Elvetia, dar creste spontan, prin padure, in parcuri si chiar pe malul apelor de munte, in aproape toata Europa. Pe langa misiunea pe care o are, aceea de a anunta ca iarna s-a terminat si ca natura va prinde iar viata, ghiocelul are si virtuti terapeutice.

In acest sens se folosesc frunzele, tulpinile si florile, bine uscate si maruntite. Despre bulbul ghiocelului se stie doar ca este toxic, dar specialistii inca nu si-au spus ultimul cuvant, asa ca e bine ca, deocamdata, sa fie ocolit.

Extractul ajuta bolnavii de Alzheimer

Specialistii au descoperit ca extractul de ghiocei ajuta persoanelor care sufera de Alzheimer. Din ghiocei se extrage galantamina, care, impreuna cu alte substante, intra in componenta medicamentelor folosite in tratamentul pentru Alzheimer, dar si a altor forme de dementa.

Infuzia din ghiocei se prepara turnand o cana de apa fiarta, 200 de ml, peste o lingura de planta. Se acopera vasul, se lasa la infuzat zece minute, se filtreaza si se bea cald, cu inghitituri mici si rare. Intern, infuzia trateaza crampele musculare si varicele.

Impotriva reumatismului si petelor de batranete

La tara, oamenii obisnuiesc si azi sa puna ghiocei in apa de baie pentru ca asa cred ca pot sa scape de durerile reumatice. Infuzia de flori de ghiocei, poate ceva mai concentrata decat cea de baut, este folosita si extern impotriva durerilor provocate de varice.

Compresele cu infuzie din ghiocei se folosesc impotriva petelor care, odata cu inaintarea in varsta, apar pe piele. Simpla sau in combinatie cu putina zeama de lamaie, infuzia care se aplica pe pielea proaspat spalata calmeaza durerea, impiedica aparitia petelor si indeparteaza pistruii.

Bun si pentru afectiunile vaginale

Sucul de ghiocei curata si albeste tenul. Tratamentul cu suc de ghiocei se face pe o perioada de sapte - zece zile.

Decoctul din ghiocei este folosit ca leac in cazul unor afectiuni vaginale. 30 de grame de flori si frunze se pun la fiert, pentru 15 minute, intr-un litru si jumatate de apa. Strecurat, decoctul se foloseste in spalaturi locale.
sursa:ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu