vineri, 2 decembrie 2011

Razboiul Coreei

Războiul din Coreea a debutat în ziua de 25 iunie 1950. Pe 27 iulie 1953 s-a semnat un armistițiu.
Razboiul Coreei a fost un conflict militar intre Republica Coreea(cunoscuta cu precadere drept Coreea de Sud) si Republica Populara Democrata Coreana (respectiv Coreea de Nord). Coreea de Sud a avut drept aliati Natiunile Unite, iar Coreea de Nord a fost sprijinta de Republica Populara Chineza cu ajutor militar din partea Uniunii Sovietice. Razboiul a inceput la data de 25 Iunie 1950, iar finalul razboiului a coincis cu semnarea unui armistitiu la data de 27 Iulie 1953. Razboiul a pornit datorita delimitarii fizice a Coreei printr-un acord al Aliatilor victoriosi in Razboiul Pacificului. Peninsula Coreea a apartinut Japoniei din anul 1910 pana la finele celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In 1945, in urma capitularii Japoniei, administratia americana a impartit insula de-alungul paralelei de 38 de grade, trupele americane ocupand partea de sud, iar cele sovietice partea de nord. Insuccesul de a realiza alegeri libere pe teritoriul intregii peninsule in 1948 a adancit impartirea celor doua regiuni, iar Nordul a instaurat un guvern comunist. Paralela de 38 de grade a devenit treptat o bariera politica intre cele doua regiuni. Desi negocierile de unire au continuat in lunile de din-naintea razboiului, tensiunile s-au intensificat. Raiduri si incaierari la nivelul paralelei de 38 de grade au continuat. Situatia a luat amploare atunci cand Coreea de Nord a invadat teritoriul Coreei de Sud la data de 25 iunie 1950. A fost primul conflict armat important din Razboiul Rece. Natiunile Unite si cu precadere Statele Unite ale Americii au venit in ajutorul Coreei de Sud in vederea respingerii invaziei. O contra-ofensiva rapida a Natiunilor Unite i-a impins pe nord-coreeni de cealalta parte a paralelei de 38 de grade pana la raul Yalu, determinand Republica Populara Chineza sa intre in razboi de partea nordului. Chinezii au lansat la randul lor o contra-ofensiva ce a determinat fortele Natiunilor Unite sa se intoarca in spatele paralelei de 38 de grade. Uniunea Sovietica a sprijinit cu armament atat armata Republicii Populare Chineze cat si pe cea a Coreii de Nord. In 1953, razboiul a incetat cu un armistitiu ce a restabilit granita intre cele doua Corei aproape de paralela de 38 de grade si a creat o zona demilitarizata lata de 4km intre cele doua tari. Mici scantei din aceasta lupta inca se mai manifesta in aceasta zona. Cu sprijin din partea unor puteri externe de ambele parti, Razboiul Coreei a fost unul de proximitate. Dintr-o perspectiva de stiinta militara, acesta a combinat tactici de lupta intalnite atat in Primul cat si in Al Doilea Razboi Mondial: a inceput ca o campanie mobila cu miscari de infanterie urmate de raiduri ale bombardierelor, dar a devenit un razboi de transee pana in luna Iulie a anului 1951.

 

În toiul luptei, pe cale democratică, a celor două combatante, de a uni peninsula Coreea într-un singur stat, la 25 iunie 1950, Coreea de Nord invadează Coreea de Sud, trecând paralela de 38 grade, granița stabilită de comun acord de SUA și URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Statele Unite ale Americii, împreună cu trupele ONU de menținere a păcii intervin pentru Coreea de Sud.
După o desfășurare favorabilă a evenimentelor pentru sudiști, armata chineză intervine pentru Coreea de Nord, intrând în Coreea de Sud, la data de 19 octombrie 1950, înclinând balanța victoriei spre Coreea de Nord.
Totul se încheie cu un armistițiu între Coreea de Nord și Coreea de Sud, acesta restabilind granițele inițiale. Coreea de Nord s-a retras unilateral din acest pact la 27 mai 2009.
Acest conflict, considerat a fi un război civil, a fost, de fapt, un război care a implicat intervenția, de partea ambelor părți, a celor două mari superputeri ale lumii, URSS și SUA, unele surse referindu-se la acest conflict ca fiind o etapă din Războiul Rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu