duminică, 27 noiembrie 2011

Cele trei regate ale Coreei





Cele Trei Regate a Coreei
History of Korea-476.PNG
Harta Celor Trei Regate a Coreei
la sfărșitul secolului al X-lea
Nume coreean
Romanizare revizuităSamguk
McCune-ReischauerSamguk
Hangul삼국
Hanja三國
Cele Trei Regate ale Coreei se referă la regatele Goguryeo, Baekje și Silla, ce ocupau peninsula coreeană și Manciuria între Secolul I î.Hr. și Secolul VII î.Hr. Alte regate și state mai mici existau înainte periodei celor trei regate. Aceste state includ Gaya, Dongye, Okjeo, Buyeo, Usan, Tamna, ș.a.m.d.
Perioada celor Trei Regate a început tradițional din anul 57 î.Hr., când regatul Saro (mai târziu Silla) în sud-estul peninsulei a obținut autonomie de la Dinastia Han a Chinei. Goguryeo în nordul peninsulei și-a obținut independență în 37 î.Hr., iar în 18 î.Hr., doi prinți din Goguryeo au fugit din stat și au fondat regatul Baekje, în sudul peninsulei (unde este Seul astăzi). Capitala regatului Baekje era Ungjin (unde este astăzi situat orașul Chionju). Regatul Gaya s-a separat de la Baekje în Secolul I î.Hr.

Primul regat legendar, Gojoseon (anticul Joseon), a fost format in anul 2333 i.d.Hr. Trei regate antice, Goguryeo ( 37 i.d.Hr – 935 d.Hr.), Baekje (18 i.d.Hr – 660 d.Hr) si Silla (57 i.d.Hr -935 d.Hr) au condus Peninsula Coreeana si o parte din Manciuria in primul secol inaintea erei noastre. Baekje si   Goguryeo au fost, in cele din urma cucerite de Silla in  660 respectiv 668 d.Hr. Perioada regatului Silla unificat 668 (d.Hr. – 935 d.Hr.) a reprezentat epoca de aur a culturii coreene in special a artei budiste. In perioada dinastiei Guryeo ( 918-1392) a fost instituit guvernul aristocratic. Budismul era religia principala.
Numele “Coreea”e un derivat din “Goryeo”. Dinastia Joseon a mutat capitala la Hangyang (acum Seoul-ul), de la Gaegyeong in anul 1394 si a facut reforme politice si economice, adoptand confucianismul ca o ideologie de stat.Valul creatiei literare, alfabetul corean isi pun amprenta asupra specificului cultural.

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu