vineri, 25 noiembrie 2011

Legendele palatului: Regele Geunchogo

 

 Legendele palatului: Regele Geunchogo 2


Seria producţiilor sud-coreene inspirate de istorie continuă la TVR 1 cu Legendele palatului: Regele Geunchogo. Serialul are 120 de episoade a câte 30 de minute fiecare, TVR 1 difuzând câte două episoade pe zi. Este cel de-al unsprezecelea serial coreean pe care TVR 1 îl va transmite începând de mâine, 22 noiembrie.

Serialul porneşte de la viaţa celui de al 13-lea rege al Regatului Baekje, povestea sa fiind ilustrată şi într-un roman de Lee Moon Yul, "Resentment of Continent". Personalitatea acestui rege de legendă îmbină un caracter puternic, demn de un războinic adevărat, cu sensibilitatea unui bărbat care cunoaşte fiorii iubirii.
"Cel care va cuceri râul Han va conduce peninsula Han. Iar cel care va cuceri Marea Vestică va putea visa la China." Acestea sunt cuvintele pe care regele Bilyoo i le-a spus fiului său, Buyeogu (viitorul rege Geunchogo), când a decis să îl facă pe acesta, cel de-al patrulea fiu al său, următorul rege, chiar dacă primul său fiu fusese pregătit de mult timp să fie încoronat.
Regele Geunchogo preia tronul regatului Baekje în plin război între facţiuni şi luptă pentru restaurarea regatului Baekje, care, sub conducerea sa, devine cel mai puternic regat din istoria sa. Sub conducerea lui Geunchogo, regatul cunoaşte zile glorioase, prosperitate şi faimă, atât prin cuceririle militare, cât şi prin cultură. Dar, pe cât de neînvins ca o stâncă era pe câmpul de luptă, războinicul rege Geunchogo a trăit o iubire predestinată, care i-a topit inima...
La urcarea pe tron,Geunchogo a stabilit sa consolideze puterea regala in cadrul statului Baekje. El a redus puterea aristocratiei si a instituit un sistem de guvernare local, cu conducatori regionali,numiti de catre instanta de judecata.
Regele Geunchogo s-a casatorit cu o femeie din familia Jin,stabilind un precedent pentru succesorii sai.
El a mutat capitala la Hansan, Seul-ul de astazi.
Sub Geunchogo, Baekje a ajuns la cea mai mare extindere geografica si putere politica.Triburile Mahan ramase au fost anexate in 369.Confederatia vestica Gaya a intrat sub dependenta regatului Baekje.
In 369,regatul Baekje a fost invadat de Goguryeo,dar a contraatacat in forta (Batalia de la Chiyang).In 371,armata de 30000 de soldati Baekje,condusa de Printul Mostenitor Geungusu,a luat cetatea Pyongyang,ucigandu-l pe regele Gogugwon al Goguryeo.
La sfarsitul acestor cuceriri,Baekje controla o mare parte din Peninsula Coreeana,inclusiv Gyeonggi,Chungcheong si Jeola,si parti ale provinciilor Gangwon si Hwanghae.
In 366,Geunchogo s-a aliat cu Silla.
Photobucket
Geunchogo a fost interesat,de asemenea,de cultura si de studiul chinezesc,ale dinastiei Jin.
Potrivit surselor,Coreea a avut primul contact diplomatic in 372,cand Geunchogo a trimis o delegatie la Curtea lui Jin.In acelasi an,China a trimis o delegatie,acordandu-i lui Geunchogo titlul de “Administrator general al Lelang”.
In timpul domniei sale,Baekje a activat si a condus schimburile comerciale intre China,Peninsula Coreeana si Japonia,comert cunoscut sub numele de “comert triunghi”.In mod traditional,comertul a fost,in cea mai mare parte,dominat de imparatii chinezi; cu toate acestea,dupa ce China a pierdut controlul asupra Lelang,nordul Chinei a intrat sub stapanirea cetatenilor straini,inclusiv Xiongnu,Xianbei si Qiang,lipsiti de experienta pe mare.Baekje a devenit noul centru comercial din Asia de Est.
Sabia oferita de Geunchogo domnitorului Yamato reprezinta o dovada a relatiilor de prietenie dintre Baekje si Japonia.
Geunchogo i-a trimis pe savantii Wang In si Ajikgi in Japonia pentru a raspandi cunostiinte despre confucianism si caracterele chinezesti.
De asemenea,in timpul domniei sale,o carte despre istoria Baekje,numita Seogi,a fost scrisa de catre savantul Go Heung.Scopul sau principal nu a fost doar pentru a inregistra istoria,ci pentru a afisa puterea statului Baekje.Cu toate acestea,cartea nu a supravietuit.
Viata Regelui Geunchogo,regele razboinic al Baekje,este ecranizata in drama istorica “Regele Geunchogo“,produsa de KBS1 in 2010 (in rolul regelui Geunchogo apare actorul Kam Woo Sung).
Photobucket

Legendele palatului: Regele Geunchogo
Cu: Gam Woo-seong, Kim Ji-su, Lee Jong-won, Ahn Jae-mo
Regia: Yoon Chang-beom, Kim Young-jo
(KING OF LEGEND - Coreea, 2011)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu